Snehové reťaze sú viacúčelové - možnosti, kde ich využiť

Snehové reťaze sú viacúčelové – možnosti, kde ich využiť

by spravca

Pre motoristov, ktorí často jazdia v horách, sú snehové reťaze veľmi známou a potrebnou pomôckou. Zvyšujú trakciu kolies a nachádzajú svoje uplatnenie hlavne počas jazdy v snehu a po ľadom pokrytej vozovke. Okrem toho sa dajú reťaze využiť aj pre jazdu v rôznych náročných terénoch, kde je potrebné zabezpečiť stabilitu vozidla. Aké sú najčastejšie situácie, v ktorých snehové reťaze preukazujú svoju univerzálnosť a spoľahlivosť?

Snehové reťaze – hlboký i ujazdený sneh

Primárnym účelom snehových reťazí je zlepšenie trakcie na zasnežených cestách. Pri jazde v hlbokom alebo po ujazdenom snehu sú reťaze neoceniteľné. Zabraňujú prešmykovaniu kolies a zvyšujú stabilitu vozidla, čo je kľúčové pre bezpečnú jazdu v zimných podmienkach. Pre osobné vozidlá, nákladné autá či autobusy sú reťaze často jedinou možnosťou, ako sa bezpečne prejsť po zasnežených cestách. Túto pomôcku kúpite vo všetkých rozmeroch ako reťaze na suv 4×4 i traktory.

Snehové reťaze – zľadovatené cesty

Ľad je ďalšou zimnou nástrahou, s ktorou si poradia jedine snehové reťaze. Zvyšujú priľnavosť kolies a umožňujú lepšie ovládanie vozidla. V situáciách, keď sú cesty pokryté vrstvou ľadu, znamenajú reťaze rozdiel medzi bezpečnou jazdou a prípadnou kolíziou. Používanie reťazí na ľade je bežné nielen u osobných vozidiel, ale aj u profesionálnych vodičov nákladných áut a autobusov, ktorí musia zabezpečiť bezproblémový prevoz tovaru alebo cestujúcich. Je jedno, či máte kúpené drahé alebo najlacnejšie pneumatiky, žiadne nedokážu poskytnúť takú trakciu ako reťaze.

Snehové reťaze – štrk a piesok

Snehové reťaze sú efektívne aj počas jazdy po štrku a piesku. Ťažká technika, ako sú stavebné stroje alebo traktory, pracujú v náročných podmienkach, kde je potreba zlepšiť trakciu. Reťaze na kolesách týchto strojov zabraňujú prešmykovaniu a zabezpečujú stabilitu aj na sypkých povrchoch, čo je kľúčové pre efektívne a bezpečné vykonávanie práce.

Snehové reťaze – šmykľavé bahno

Snehové reťaze majú vysokú účinnosť aj počas jazdy po šmykľavom bahne. Poľnohospodári, záchranári alebo poľovníci sa často stretávajú s bahnitými cestami, kde je pohyb vozidiel bez dodatočnej trakcie prakticky nemožný. Dokonca ani SUV alebo offroad pneumatiky šmykľavé bahno nezvládnu. Snehové reťaze umožňujú prechod cez blatistý terén, znižujú riziko zapadnutia a zvyšujú celkovú efektivitu v náročných podmienkach.

Snehové reťaze hrajú veľkú úlohu aj pri záchranárskych operáciách v ťažko dostupných oblastiach. Záchranárske vozidlá vybavené reťazami sú schopné prekonať rôzne prekážky, či už ide o sneh, ľad, štrk, piesok, alebo bahno. Táto univerzálnosť zvyšuje šance na úspešné dokončenie záchranných misií a zabezpečuje, že pomoc dorazí tam, kde je to najviac potrebné.

 

 

You may also like